taalpraat, de blog over opvallende taal

Taalpraat is een taalblog met actuele onderwerpen uit de woon-, werk- en leefomgeving van Corejanne en Marcel Lemmens. De onderwerpen variëren van nieuwe woorden en opvallende uitspraken tot creatieve constructies en verrassende verdraaiingen. Alles wat opvalt thuis, onderweg of in de media.

lees verder

nieuwste blog

Wat is een woord?

Een paar weken geleden schreef ik dit: “Een gemiddelde spreker van het Nederlands kent zo’n 40.000 woorden, waarbij je eigenlijk eerst duidelijk zou moeten maken wat een ‘woord’ is.” Tja, wat is een woord? Heb je daar weleens over nagedacht? En wat betekent het als je zegt dat je een woord ‘kent’?

lees verder

Gastblog: De donuteconomie

Klinkt lekker, niet? Een economie gebaseerd op donuts. Het begrip ‘donuteconomie’ is bekend geworden door het boek Doughnut economics (2016) van de Britse econoom Kate Raworth. De donut verbeeldt een begrenzing van de economische groei, met een sociale leefbaarheidsdrempel aan de onderkant en een ecologische grens aan de bovenkant. Het doel: voorkomen dat de aarde en onze natuurlijke bronnen onherstelbaar uitgeput raken. In donutvorm ziet dat er in ieder geval aantrekkelijk uit.

lees verder

Schrijven is herschrijven

“Deanna Stellato-Dudek stunt als 40-jarige met wereldtitel paarrijden” Dat is de kop boven een Volkskrantartikel (22 maart) van Erik van Lakerveld over de Canadese kunstrijdster Deanna Stellato-Dudek. Van Lakerveld schrijft: “Ze diepte haar oude schaatsen op uit de kelder van het huis van haar moeder in Chicago en keerde na een pauze van zestien jaar keerde terug op het ijs.” Valt je iets op aan dit fragment?

lees verder